Cum se îngrijesc buzele uscate, crăpate?

Buzele reprezintă partea extrem de fragilă a feței. Acestea sunt predispuse la iritații și sunt vulnerabile la diverși factori externi. Uscarea extremă și rănile sunt frecvente din cauza înghețului și vântului aspru. Din fericire, există modalități ușoare de a avea buze de invidiat, sănătoase și moi. 

De ce sunt buzele atât de sensibile?

Sensibilitatea la diverși factori externi rezultă din structura lor. Pielea buzelor este foarte subțire, lipsită de păr și glande sudoripare, iar pe suprafața lor sunt prezente puține glande sebacee. Un aspect şi mai nefavorabil este că epiderma buzelor poate să se irite din cauza condițiilor meteorologice, hranei pe care o consumăm, produselor, îngrijirii neadecvate, bolilor sau alergiilor.

Buze crăpate – cauze

Cauzele buzelor uscate includ:

  • deficiența de vitamine și minerale;
  • deshidratarea corpului;
  • dezechilibrul hormonal;
  • vânt, lumina solară, temperaturi joase;
  • ingrediente conținute de produsele de îngrijire a buzelor, de exemplu alcool.

Cum se tratează buzele crăpate?

1. O exfoliere a buzelor

Ar trebui făcută o dată pe săptămână. Prin exfoliere, îndepărtați celulele moarte ale pielii, buzele devin mai moi și le pregătiți pentru următorii pași. Un scub cu zahăr preparat la domiciliu este cea mai bună alegere. Frecați cu blândețe și masați câteva minute. După exfoliere, clătiți reziduurile de zahăr folosind apă călduță.

2. Măști și tratamente reparatorii pentru buze

Acestea sunt bogate în ingrediente hidratante și calmante, precum Aloe vera, avocado, acid hialuronic și miere. Măștile sunt disponibile în forme și straturi diferite (precum măștile faciale). Le aplicați pe buze și le lăsați timp de câteva minute. După ce îndepărtați masca, puteți masa restul produsului hrănitor pentru a intra în piele. Acum buzele dumneavoastră sunt netede, hidratate și mătăsoase!

3. Masajul buzelor

Masajul oferă beneficii similare, dar în plus crește fluxul sanguin, făcând buzele să arate mai mari. Folosiți o periuță de dinți moale și produsul hidratant favorit sau un scrub cu zahăr. Doar un singur lucru de reținut – nu trebuie să efectuați masajul dacă pielea este crăpată sau dacă aveți herpes.

Cum prevenim crăparea buzelor?

Pentru a nu avea buze crăpate, urmați acești pași:

  • aplicați regulat un balsam de buze sau un ruj de protecție;
  • consumați alimente bogate în vitaminele A, B, E;
  • beți aproximativ un litru de apă plată pe zi;
  • beți ceaiuri din plante și ceai verde.

Pe de altă parte, evitați să vă mușcați buzele, să le umeziți (în special în camere încâlzite sau afară, în frig), să fumați țigări și să vă jupuiți pielea uscată de pe buze.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *